Skip to content Skip to navigation

Transforming Justice Virtual Conference

Transforming Justice Virtual Conference

November 13, 2020 - 9:15am to 2:30pm
Location: 
Virtual Conference on Zoom (see below for link)
Chestnut Hill College and Uplift Solutions have partnered to present the "Transforming Justice Conference," a virtual event featuring local, regional, and national leaders that seeks to improve the current state of the criminal justice system through engaged dialogue.

Friday, November 13th
9:15 am to 2:30 pm

Transforming Justice: Systems Change and Our Interconnectedness

9:15 – Registration/Sign On

9:30 – Welcome –Carol Jean Vale, SSJ, President of Chestnut Hill College Ph.D, Cathy Nerney, SSJ, Ph.D, Director of the Institute for Forgiveness & Reconciliation, Atif Bostic, Executive Director of Uplift Solutions – 20 mins

9:50 – Recap of previous conference and discussion on what has happened between then and now
· Cherri Gregg (KYW News anchor, Flashpoint) and
· Chris Rabb (PA State Representative) – 20 mins

10:10 – Keynote Speaker – Dr Liz Theoharis (Co-Chair with Dr. William Barber of National Poor People’s Campaign)
Keynote Title: Systems Change: A Moral Movement to Overcome Poverty, Racism, and Militarism
· Brief time for questions and comments

11:20 – Break – 10 min

11:30 – Panel 1 – 45 mins (30 min discussion 15 Q&A) – Addressing the systemic issues that perpetuate injustices toward youth (the school to prison pipeline).
· Keir Bradford-Grey, Chief Defender/Executive Director at Defender Association of Philadelphia
· YASP representative
· Ebony Wortham, ADA Supervisor of the Juvenile Justice Policy and Prevention Unit
· Brian Foster, Youth Court Trainer

12:15 – Breakout Session – 30 min

12:45 – Break – 25 min

1:10 – Panel 2 – 45 mins – Addressing the systemic issues that drive our institutional inequities (30 min discussion 15 Q&A) -- Education and our under-resourced schools, Lack of adequate trauma care for those in need, a system of “law and order” that promotes brutality.
· Josh Staub (Director of Restorative Programming, School District of Philadelphia),
· Diane Wagenhals, Program Director/trauma care expert, Lakeside Educational Network,
· Kevin Bethel, (Chief Security Officer, School District of Philadelphia)
· Donnell Drinks (Former Juvenile Lifer and Co-Founder of Grown, )

1:55 – Closing Town Hall Session – Recap day, engage audience, comments and questions – 25 mins.

2:20 – Closing Remarks – 10 min

2:30 – Conference Ends
· Audience will be able to ask questions throughout the conference

Please email forgive@chc.edu or call 215-248-7099 for more information. 

Click here to register!

Open/Applies to: 
Public
Alumni
Prospective Students
All Current Students
Faculty
Staff
Posted In: Public Events